Blog Layout

Veel achterstallig onderhoud: ook tussen de oren.

Marcel Hendriks • nov. 25, 2019
 
Dinsdag 26 november behandelt de Vaste Commissie Defensie het Strategisch Vastgoedplan (SVP) van 4 juli 2019. Het SVP heeft twee doelen namelijk een toetsing van de huidige staat van het vastgoed en het maken van een inhaalslag. Een van de aandachtspunten in het SVP is "Duurzaam". Het SVP constateert dat Defensie niet klaar is om te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van energie en het tegengaan van klimaatverandering namelijk een CO2 reductie van 95% in 2050.

Het alleen verwijzen naar 2050 en niet naar de reductie van 49% CO2 in 2030, is opmerkelijk. Opmerkelijk omdat recent in de nieuwe Energie en Omgeving Strategie (DOES) ook alleen maar naar 2050 werd verwezen. Bij de behandeling van de DOES maakte de staatssecretaris er zich nog mee van af dat "2030" niet was genoemd om tekst te besparen. Zou dat nu ook weer het excuus zijn? Defensie constateert dat waarschijnlijk 80 % van alle gebouwen bij Defensie Energielabel D heeft. Slechts ongeveer 8 % van de gebouwen heeft nu een energielabel A of A+. Enig plan of ambitie in het SVP om aan te sluiten bij de doelstelling in het klimaatakkoord om in 2030 gemiddeld op label A te zitten, ontbreekt.

Volgens het Klimaatakkoord moet in 2030 70% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen. Defensie kan daar met haar grote aantal gebouwen en terreinen serieus aan bijdragen. Dat kan ze samen doen met regionale overheden en het bedrijfsleven. Lokale kartrekkers hebben er al voor gezorgd dat Defensie op bescheiden schaal duurzame energie opwekt. Echter, enige omvang gaat dat voorlopig niet krijgen door een gebrek aan politieke ambitie en effectief beleid. Het SVP geeft daartoe ook geen enkele aanzet. Hoe het anders kan, laat de Bundeswehr zien. In 2017 werd op Duitse kazernes 36,6% van de benodigde elektrische energie zelf opgewekt. Voor de warmtevraag was dat 9,5%. Dat moet in het kader van het project Energiezukunft 2030plus nog aanzienlijk toenemen.

Het Strategisch Vastgoedplan stelt vast dat er veel achterstallig onderhoud is dat rechtgezet moet worden. Dat er naast een opknapbeurt veel meer moet gebeuren, dringt nog niet echt door bij Defensie. Dat Defensie niet mag verzaken bij de inspanningen om klimaatwet en klimaatakkoord te realiseren, lijkt nog geen gemeengoed te zijn.

Open ook link naar eerder artikel: Vastgoed... maar niet in 2030. Met daarin noodzaak om strategische keuzes te maken waar activiteiten te concentreren dan wel te spreiden en het inrichten van Defensie voor E-mobiliteit.

foto Defensie: Defensie werkt samen met coöperatie Zonnepark Welschap
Share by: