Blog Layout

Minder operationele energie nodig door slimme voeding

Marcel Hendriks • feb. 15, 2014
Veel energie nodig voor de opslag en bereiding van voeding

Hoewel het leger minder operationele energie gebruikt dan de marine en de luchtmacht, is de afhankelijkheid en de kwetsbaarheid groter. In de gebieden waar landstrijdkrachten worden ingezet, ontbreekt meestal een effectieve en betrouwbare energie-infrastructuur. Er moet daarom op de compound, een tijdelijke legerbases, zelf met dieselgeneratoren veel elektrische energie worden opgewekt om alle militairen te huisvesten, te voeden, te laten werken en te beveiligen. Daarvoor is zelfs meer brandstof nodig dan de "peut" die nodig is voor de gepantserde voertuigen die vanaf zo 'n compound worden ingezet. 

Door het Engelse Ministery of Defence is in 2011 een uitgebreide proefneming gedaan op een compound op Cyprus. Het energiegebruik op de basis is nauwkeurig geanalyseerd. Daarna is met diverse energiebesparende maatregelen en nieuwe technieken het energiegebruik substantieel verminderd. Op een begeleidend filmpje meldt de "chief cook" tevreden dat zijn op duurzame energie gebraden worstjes net zo lekker zijn als altijd. De analyse toont aan dat maar liefst 25% van de op het kamp opgewekte elektrische energie wordt gebruikt voor de opslag en de bereiding van voedsel. Daarbij is nog niet eens meegerekend de energie die nodig is om de voeding ter plaatse te krijgen. Daar winst te halen, scheelt een slok op een borrel. 

Gepreserveerde voeding als alternatief voor ingevroren producten.

De firma Foodcase heeft in samenwerking met de Universiteit van Wageningen methodes ontwikkeld om voeding zonder in te vriezen langdurig houdbaar te maken met behoud van smaak en voedingswaarde. Dat is mogelijk door een gedifferentieerde toepassing van het onder druk brengen, verwarmen en afkoelen van de voeding. De zo gepreserveerde voeding wordt verpakt in een stevig bakje en met een aansluitende folie hermetisch afgesloten. Die folie kan na opwarming voor gebruik, weer gemakkelijk worden verwijderd. De productontwikkeling richt zich in eerste instantie op de catering van vliegtuigen maar is ook uitermate geschikt voor de bevoorrading van militairen.

Door de voeding niet langer in opslag en bij transport ingevroren te houden, wordt veel energie bespaard en wordt verlies van voorraad door defecte vriesinstallaties voorkomen. Ook op de compound kan de voeding langdurig buiten de koel- en vriescellen worden bewaard. Vervolgens is er bij het klaarmaken van het eten minder energie nodig omdat de bereiding begint bij kamertemperatuur in plaats van bij de ingevroren toestand. Daarbij komt dat niet gebruikte maaltijden eenvoudig weer in de voorraad kunnen worden opgenomen in plaats van weg te gooien.

Omdat voor het klaarmaken van de gepreserveerde maaltijden veel minder energie nodig is dan bij de traditionele maaltijden, zal de elektrische piekbelasting op de drukste momenten van de dag lager zijn. Dat op zich komt de energie-efficiency van het lokale micro-grid ten goede. Omdat voor het opwarmen veel minder energie nodig is, kan ook gebruik worden gemaakt van laagwaardige energie zoals warm warmte. Met zonneboilers en goed geïsoleerde opslagvaten kan dat noodzakelijke warme water ter plekke duurzaam en energie-efficiënt worden geproduceerd en worden opgeslagen.

De geconverseerde voeding zoals Foodcase die aanbiedt, is veilig, smaakvol en heeft een hoge voedingswaarde. Door deze voeding te gebruiken bij expeditionaire inzet, kan Defensie aanzienlijk besparen op de operationele energie en haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Foodcase is inmiddels met het Ministerie van Defensie in gesprek om de mogelijkheden nader te onderzoeken.
Share by: