Blog Layout

"Fighting for peace" tijdens de warmste meimaand ooit

Marcel Hendriks • jun. 01, 2018
copyright YV Photo's/Nationale Beeldbank
Fighting for peace is like fucking for virginity. In de jaren Zeventig een befaamde strijdkreet van de anti-militaristische beweging. Ook als je niet in dat kamp zat, moest je toegeven: leuk gevonden. 

Voor Fighting for peace heeft Rutte III gelukkig het defensiebudget verhoogd. Dat is nodig na decenia van herstructureren en inkrimpen. Maar "vrede en veiligheid" worden in toenemende mate bedreigd door klimaatverandering en de uitputting van de aarde; meer dan door klassieke militaire agressie. Kabinet, burgers en bedrijven zijn het daar grotendeels over eens. Het Ministerie van Defensie, veruit de grootste gebruiker van energie bij de overheid, aarzelt hoe te reageren. Er is wel een Operationele Energiestrategie maar na tweeënhalfjaar is er nog steeds geen Plan van Aanpak. In geen van de voorstellen voor nieuwe wapensystemen die recentelijk zijn aangeboden, speelt het energiegebruik een rol. Met als dieptepunt de aankondiging dat de Apache helikopter volledig wordt "geremanufactured" maar gaat vliegen met een zwaardere versie van een motor die al in de jaren Zeventig is ontwikkeld. Het is alsof Defensie tot 2050 blijft doorvliegen met helikopters met stoomvoortstuwing.

Hoewel het de hoogste tijd is dat Defensie haar energiegebruik in lijn brengt met de nationale energie- en klimaatdoelstellingen, staat daarover niets in de Defensienota 2018. Ter voorbereiding van de parlementaire behandeling van de nota organiseerde de Tweede Kamer op 24 mei een rondetafelgesprek. De vertegenwoordigers van het Koninklijke Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Gezamenlijke OfficierenVerenigingen (GOV) wezen op de noodzaak om bij investeringen rekening te houden met de afnemende beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en om in te spelen op de energietransitie. Op 28 mei, bij de daadwerkelijk behandeling, spraken alleen de leden Belhaj (D66) en Diks (GroenLinks) over de risico's van klimaatchaos en het belang van de Operationele Energiestrategie. De beide bewindslieden hadden in hun reactie geen aandacht voor dat onderwerp. Blijkbaar moet er worden gewacht op de voor later aangekondigde Herijkingsnota. Weer gaat kostbare tijd verloren.

Bij de behandeling van de Defensienota 2018 werd veel gesproken over hoe en wanneer het defensiebudget groeit naar de 2% BBP norm. De regering spreekt de verwachting uit dat de volgende kabinetten de groei naar 2% BBP zullen doorzetten. Of dat realistisch is, is de vraag. Het volgende kabinet, of het nu Rutte IV of Klaver I is, zal de financiële middelen moeten inzetten voor de energietransitie en om "Nederland van het gas af" te helpen. Of je het leuk vindt of niet; Nederland vindt dat belangrijker dan de krijgsmacht. Het is daarom in het belang van Defensie om de raakvlakken te zoeken tussen nationale klimaatdoelstellingen en de logistiek-technische uitdagingen waar de krijgsmacht zelf voor staat.       

Defensie is van Fighting for peace maar ook van "vrede en veiligheid". Voor dat laatste is het van belang dat Defensie serieus werk maakt van de Operationele Energiestrategie. Helaas is dat nu nog een ondergeschoven kind. Gelukkig staat de D66-initiatiefnota "Defensie Energiestrategie: Beleid en bijdrage aan de energietransitie" na de zomer op de agenda voor overleg tussen Defensie en de Tweede Kamer. Misschien zijn de bewindslieden dan, weer een paar warmterecords verder, wat toeschietelijker. default text and start typing your own or paste your own from a different source.
Share by: