Blog Layout

Defensienota 2018: voorwaarts zonder vaste koers

Marcel Hendriks • mrt. 15, 2018
Maandag 26 maart werd de langverwachte Defensienota 2018 gepubliceerd. Een kort en bondig stuk waarin de minister aangeeft hoe het extra geld dat Defensie krijgt, wordt besteed. Defensie investeert de komende jaren in betere arbeidsvoorwaarden, het op peil brengen van de gevechtsondersteuning en de broodnodige vervanging van de vloot. Een en ander wordt toegelicht in de korte hoofdstukken: wat willen we bereiken, wat willen we zijn; wat gaan we doen. De beknoptheid van de nota verrast. Geen uit gebreide analyse, context en lange lijnen. Wel verdedigbaar om de getergde en onzekere krijgsmacht weer snel in de goede richting te duwen.

Zo'n beknopte rechttoe-rechtaan nota brengt ook risico's met zich mee. Hebben Defensie en de politiek wel voldoende geleerd van de fouten uit het verleden om te voorkomen dat de huidige problemen nog jaren doorsudderen? Biedt de huidige Defensienota voldoende houvast voor een verdere verhoging van het defensiebudget in de jaren na 2021? Is er een fundament gelegd voor de krijgsmacht van de toekomst of beperkt de horizon zich simpelweg tot meer van hetzelfde?

Het nieuwe kabinet Rutte III is al gekarakteriseerd als "Geen ruk naar rechts maar een ruk naar groen". Een gevatte typering die helaas niet op Defensie van toepassing is. Hoe je de Defensienota 2018 ook leest of tegen het licht houdt, nergens is er ook maar de geringste aanwijzing dat Defensie zich realiseert dat het zich moet voorbereiden op de energietransitie, zich minder afhankelijk moet maken van fossiele brandstoffen en een bijdrage moet leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

Defensie drijft daarmee steeds verder af van de politiek-maatschappelijke realiteit dat de zorgen over energie en klimaat heel breed worden gedeeld. Niet goed voor Defensie maar ook een risico voor het streven naar 2% BBP. Daar waar er nu een kamerbrede steun is voor meer geld naar defensie, zou dat draagvlak ook zomaar weer kunnen verdwijnen als Defensie z'n kop in het zand blijft steken.
Share by: