Blog Layout

Defensie wordt duurzaam. Maar ook "groen"?

Marcel Hendriks • jun. 15, 2013
Brief aan de Tweede Kamer

Minister Hennis heeft onlangs de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voortgang van de nota over de toekomst van krijgsmacht. Die nota zal in ieder geval voor de behandeling van de defensiebegroting 2014 aan de Tweede Kamer worden aangeboden. In de brief licht de Minister echter al een tipje van de sluier. De Minister constateert dat de wereld in beweging is door verschuivende geopolitieke en economische machtsverhoudingen. Daarbij staan door de economische en financiële tegenwind de cohesie van de internationale veiligheidsinstanties onder druk.

Strategische Analyse leidt tot twee uitgangspunten

Op basis van die strategische analyse komt de minister tot twee uitgangspunten voor haar nota. Ten eerste: de Nederlandse krijgsmacht moet ook in de toekomst kunnen beschikken over een combinatie van basis en niche capaciteiten. Ten tweede: de Nederlandse krijgsmacht moet betaalbaar zijn, nu en in de toekomst. Beide uitgangspunten zijn volgens de Minister te verenigen door zowel operationeel als financieel te streven naar duurzaamheid. Tot zover de brief van de Minister

Duurzaamheid moet in dit perspectief niet een-op-een worden geassocieerd met bio-brandstoffen, zonnecellen, windmolens en op tijd het licht uitdoen, maar staat er ook niet helemaal los van. Het grootste deel van de materiële exploitatiekosten zijn immers energie/brandstofkosten. Als het energiegebruik van wapensystemen wordt teruggedrongen, verbeter je niet alleen het het voortzettingsvermogen maar bespaar je ook op de exploitatiekosten: een tweesnijdend zwaard. 

Duurzaamheid door betere afstemming investerings- en exploitatiekosten.  

Mevrouw Hennis is niet de eerste minister die de exploitatiekosten wil terugdringen. Dat gaat ook niet gemakkelijk. In de praktijk zijn investeringskosten moeilijk te beheersen en zijn exploitatiekosten dan al snel zorgen voor morgen. Wat helpt is dat de Minister in de brief aankondigt dat van alle wapensystemen sjablonen worden opgesteld waarin zowel de investerings- als exploitatiekosten worden beschreven. Die sjablonen moeten op den duur een steeds nauwkeuriger inzicht geven in de totale uitgaven per wapensysteem. Ook de aangekondigde Operationele Energie Strategie zal bijdragen aan een beter beheersing van de uitgaven.

Alle inspanningen om tot een duurzame Krijgsmacht te komen, zullen daarbij leiden tot een zelfde conclusie: Defensie heeft nieuwe wapensystemen nodig die aanmerkelijk minder brandstof gebruiken dan de wapensystemen die ze vervangen.  

 
Share by: