Blog Layout

Defensie krijgt leiding bij onderzoek naar nucleaire voortstuwing

Marcel Hendriks • okt. 27, 2023

Donderdag 26 oktober publiceerden overheid en sector No guts, no Hollands Glorie!: Sectoragenda Maritieme maakindustrie. Met deze sectoragenda willen overheid en industrie richting geven aan het versterken van de maritieme sector. Dat is nodig om klaar te zijn voor de grote uitdagingen waar Nederland voor staat: de vitale infrastructuur op zee, klimaatadaptatie, energietransitie, militaire veiligheid en het verdienvermogen.


Daartoe heeft de sectoragenda ook vijf 'Koploperprojecten' gedefinieerd. De vijfde is Nucleaire voortstuwing van schepen. Het project zal vanuit de sector worden gecoördineerd door Nederland Maritiem Land en door de overheid door het ministerie van Defensie. Defensie zal daarbij samenwerken met het ministerie van EZK.


Dat Defensie bij de overheid kartrekker wordt, ligt voor de hand want het rapport voorziet dat ook de Koninklijke Marine in de toekomst gebruik kan maken van een nieuwe generatie Small Modular Reactors (SMRs). Belangrijk dat aan dit perspectief wordt gewerkt om uitzicht te houden op de eigen doelstelling om in 2050 70% minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Doel van het programma Nucleaire voortstuwing van Schepen is om binnen 10 jaar een gestandaardiseerde, modulaire reactor te ontwikkelen voor integratie aan boord van schepen.   


Vijftig jaar geleden werden er een aantal marineofficieren in het Verenigd Koninkrijk opgeleid met het oog op de voorgenomen verwerving van Nederlandse nucleaire onderzeeboten. Dat is er toen om goede redenen niet van gekomen. Het is nu ook nog te vroeg om over nucleaire nieuwbouw te praten, maar er is wel een belangrijke stap gezet. Goed nieuws dat Defensie en de Koninklijke Marine hierin de leiding nemen.


Foto defensie

 

Share by: