Blog Layout

D66: Defensie maak nu eens werk van "energie".

Marcel Hendriks • mrt. 01, 2018
Vorige week diende D66-kamerlid mevrouw Belhaj een initiatiefnota in: "Defensie Energiestrategie: beleid en bijdrage aan de energiestrategie". Doel van de initiatiefnota is te komen tot een aangescherpte versie van de Operationele Energiestrategie (OES-2015). Nodig omdat Rutte III meer inzet op een schone en duurzame toekomst dan enig voorgaand kabinet. De initiatiefnota leidde tot een storm van boze en schampere reacties op de sociale media, afkeurende koppen in de pers en zuinige reacties van de woordvoerders van coalitiegenoten VVD en CDA. Is die kritiek terecht? De vraag is of degenenen die zich zo negatief hebben uitgelaten ook de moeite hebben genomen om de initiatiefnota te lezen.

Als ze dat wel hebben gedaan, moet opgevallen zijn dat de initiatiefnota en de OES-2015 veel overeenkomst vertonen. Beiden stellen de toekomstige inzet van de krijgsmacht voorop, daar moet niet aan worden getornd. In beiden wordt aandacht gevraagd voor een energie-efficiënte bedrijfsvoering, een zo klein mogelijke logistic footprint bij operaties, verwerving van energie-efficiënt materieel, research and development, internationale samenwerking. Sterker nog, de OES-2015 stelt meetbare doelen waar de initiatiefnota minder expliciet is. Volgens de OES-2015 wil Defensie in 2030 20% minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, in 2050 70% minder. In 2030 moeten compounds 50% van hun elektrische energie duurzaam opwekken, in 2050 moeten compounds helemaal zelfvoorzienend zijn.

Defensie heeft februari 2016 de OES-2015 aan de Tweede Kamer aangeboden. Maar veel enthousiasme om er wat van te maken, lijkt er niet te zijn. Een "Plan van Aanpak" dat voor eind 2016 was aangekondigd, is er nog niet. Waar de enorme hoeveelheid energie die Defensie gebruikt, aan opgaat, blijft onduidelijk. Bij nieuwe behoeftestellingen wordt nog niet gekeken hoe nieuwe wapensystemen kunnen bijdragen aan de gestelde doelen. Het Defensie jaarverslag 2016 vindt de OES-2015 te onbelangrijk om er überhaupt melding van te maken. Alsof Defensie met de OES-2015 een faux-pas heeft begaan waar het liever niet meer aan herinnerd wil worden. Gevraagd naar de resultaten tot nu toe, komt het ministerie met een paar kleine projecten die vooral te danken zijn aan de inzet en vasthoudendheid van enkelen. Bottom-up initiatieven die weinig resultaten zullen opleveren wanneer ze niet van bovenaf worden gesteund en onderdeel worden van een defensiebrede inspanning.

Het Kabinet werkt aan een "Nieuw klimaat- en energieakkoord" dat verder gaat dan alle maatregelen tot nu toe. Los van het eigen belang dat Defensie heeft om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, lijkt het onwaarschijnlijk dat Defensie, als grootste gebruiker van energie bij de overheid, zijn snor kan blijven drukken. In de kern vraagt de D66-initiatiefnota niets meer dan dat Defensie werk maakt van haar eigen OES-2015. En graag een stapje extra! Kortom, de kritiek is niet terecht. De initiatiefnota is een prima aanzet om tot een betere en op de toekomstgerichte krijgsmacht te komen.
Share by: