Strategisch Vastgoedplan 2022: Ga bouwen voor gezinnen!

Marcel Hendriks • 23 december 2022

Begin december bood de staatssecretaris van Defensie de Tweede Kamer het Strategisch Vastgoedplan 2022 aan. Na jarenlang te weinig geld voor vastgoed pakt Defensie de zaken nu voortvarend aan met aandacht voor ondersteuning operationele inzet, de mens, verduurzaming en financiën. Om dat te realiseren voorziet Defensie in centralisering van de infrastructuur. Wat te doen met de vrijgekomen locaties wordt nog nader bezien.


Woningcrisis en woon-werkverkeer


In de uitwerking van de 'mens centraal' is er nu gelukkig aandacht voor de woningcrisis en het terugdringen van het woon- werkafstand. Defensie streeft daarom naar multifunctionele complexen waar werven, opleiden, werken en trainen worden gecolloqueerd. Zo'n campus benadering is zeker een stap in de goede richting, maar slechts het halve werk. Leuk om zo te beginnen, maar later een permanent weekendhuwelijk is, naast veel van huis voor trainen en oefenen, geen fijn vooruitzicht. Voor veel militairen ook een reden om na verloop van tijd de dienst te verlaten.


Om dat probleem op te lossen, denkt Defensie dat militairen in bepaalde gemeenten voorrang zouden kunnen krijgen vanwege het uitoefenen van een vitaal beroep. Defensie geeft aan hierover met gemeenten in gesprek te willen gaan. Dat is toch wel een erg schamel en armetierig voornemen om de woningcrisis, en de daarmee verbonden structureel hoge uitstoom, te lijf te gaan.


Ga bouwen voor defensiepersoneel


In heel veel landen zorgt Defensie deels voor de huisvesting van het personeel. Om tegemoet te komen aan de inherent met het militaire beroep verbonden noodzaak regelmatig te verhuizen. In Nederland was dat niet nodig want daar zorgden traditioneel de woningbouwverenigingen voor. Maar dat mechanisme werkt nu gebrekkig door veranderende bedrijfsvormen, structurele krapte en voorrang voor nieuwkomers. 


Als Defensie wat wil doen aan het structurele tekort aan personeel, dan moet het voorzien in goede huisvesting voor de militair en zijn/haar gezin. Dat als de militair wordt overgeplaatst hij of zij niet hoeft te kiezen tussen een weekendhuwelijk of eindeloos filerijden. Zorg ervoor dat een militair bij overplaatsing met het gezin kan meeverhuizen naar de nieuwe standplaats.


Door het clusteren van defensie locaties komen er plekken vrij. Gebruik die locaties voor het aanleggen van aantrekkelijke wijken voor jonge militairen en hun gezinnen. Neem projectontwikkelaars in de arm en ga aan de slag. Investeringen die zich terugverdienen door huurinkomsten en door minder uitgaven voor werving en behoud. En als belangrijkste: het zorgt voor goed gevulde en gemotiveerde operationele eenheden.


Tot slot


Defensie is goed bezig met het Strategisch Vastgoedplan. Maar het voorzien in wonen als primaire levensbehoefte blijft helaas onder de radar. Terwijl de urgentie om dat nu wel te doen, groter is dan ooit. 


Energie voor Inzet wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig 2023.