Blog Layout

Te wapen tegen klimaatverandering!

Marcel Hendriks • aug. 15, 2016
Politieke beleefdheden 

Op 29 juni kwam de Vaste Commissie Defensie van de Tweede Kamer bij elkaar voor het Algemeen Overleg Materieel. Ook de door de minister aan de Kamer gestuurde Operationele Energiestrategie (OES) stond op de agenda. Er was brede steun voor de OES alleen dhr de Roon (PVV) had een afwijkende mening. Hij verbaasde zich dat defensie zich ook al met de waanzin van klimaatverandering bezighield en waarschuwde de minister zich niet in te laten met linkse hobby's. In haar antwoord haastte de minister zich om de Roon gerust te stellen. Het ging haar met name om de operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht.

Dat mag de minister vinden maar zo staat het niet in haar eigen OES. Defensie wil haar energieafhankelijkheid terugdringen om daarmee de effectiviteit, efficiëntie en weerbaarheid te vergroten èn tegelijkertijd de belasting op het milieu te verminderen en bij te dragen aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De minister suggeert in haar antwoord aan de Roon dat die laatste twee hooguit een mooie bijkomstigheid zijn. Dat is tekenend voor de wat halfhartige houding van het ministerie van Defensie: de regering vindt het terugdringen van de opwarming van de aarde belangrijk maar val Defensie er niet teveel mee lastig. Het besef dat als meer militaire veiligheid ten koste gaat van de strijd tegen klimaatverandering de wereld er onder de streep niet veiliger op wordt, is bij Defensie helaas nog geen gemeengoed.

Neem de strijd tegen klimaatverandering serieus 

Die verkrampte houding is onnodig en ook contraproductief. Als Defensie voor haar operationele inzet minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen dan is het milieu daar onlosmakelijk bij gebaat. Tegelijkertijd biedt een positieve benadering door Defensie van de strijd tegen klimaarverandering ook voordelen. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking maakt zich meer zorgen over de opwarming van de aarde dan over de staat van de Nederlandse krijgsmacht. Nieuwe wapensystemen die ook bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering leggen op den duur meer gewicht in de schaal dan alleen het defensiegelijk.

In het augustusnummer van het Marineblad staat het artikel "Te wapen tegen klimaatverandering". In het artikel wordt betoogd dat de voorgenomen investeringen in nieuwe onderzeeboten en fregatten zorgen voor meer militaire veiligheid en tegelijkertijd bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Het Marineblad met het artikel "Te wapen tegen klimaatverandering" (pagina 24-28) is met deze link te downloaden.
Share by: