Blog Layout

Onderzoek naar lichtere "zware" wapens

Marcel Hendriks • aug. 15, 2015
De noodzaak om lichtere "zware" wapens te ontwikkelen

Zo'n 100 jaar geleden verscheen de tank als nieuw wapensysteem op de Europese slagvelden. Als snel bleek de tank een uiterst effectief wapen om de vastgelopen loopgravenoorlog te doorbreken. De vernieuwing van dit toen baanbrekende nieuwe wapensysteem heeft zich sinsdien gestaag voortgezet. Een van de meest in het oogspringende ontwikkelingen is dat elke nieuwe generatie tanks zwaarder is dan de voorgaande. De ontwerpers hebben elke dreiging van verbeterde anti-tank munitie en effectievere mijnen beantwoordt met meer bepantsering.

De trend naar steeds zwaardere wapensystemen begint echter bij ontplooiing en inzet een steeds grotere belemmering te worden. Daarenboven kunnen zware wapens beperkt gebruik maken van de bestaande infrastructuur en zijn de logistiek-technische inspanningen en kosten enorm. Ook de noodzaak om minder operationele energie te gebruiken dwingt na te denken over een radicaal nieuwe aanpak om te komen tot een nieuwe generatie lichtere en mobielere "zware" wapens.

De technische uitdagingen

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft onlangs het GXV-T programma aangekondigd. Het GXV-T programma wil met nieuwe concepten en baanbrekende innovatie het "More Armor" paradigma van de traditionele ontwerpers doorbreken. Conceptueel moet de bescherming die nu bestaat uit "avoid hits" en "avoid penetration" worden aangevuld met twee extra schillen namelijk "avoid detection"en "avoid engagement". Om dat te bereiken heeft DARPA de volgende doelen gesteld waaraan toekomstige GXV-T concepten moeten voldoen in vergelijking met hedendaagse zware mobiele wapensystemen:

  • Verminder de grootte en het gewicht met 50%.
  • Verminder de bemanning met de helft.
  • Verhoog de maximum snelheid met het dubbele.
  • Zorg er voor dat het wapen zich in bijna alle terreinen kan voortbewegen (95% of terrain)  
  • Verminder de signatuur zodat tegenstanders meer moeite hebben met "detection" en "engagement". 

DARPA voorziet 4 technologiegebieden waar innovatie kan bijdragen aan het realiseren van de hierboven gestelde doelen.

  • Verbetering mobiliteit. Pas nieuwe wiel/rups configuraties toe en gebruik nieuwe vering- en ophangingstechnieken. Maak het mogelijk dat het voertuig zich snel in alle richtingen (omnidirectional) kan verplaatsen.
  • Overleving door snel te reageren. Pas technieken toe om automatisch inkomende projectielen af te weren door ontwijking (dodging) en het repositioneren van de beschermingsmiddelen. 
  • Ondersteuning van de bemanning. Vergroot de effectiviteit van de bemanning door het verbeteren van hun fysieke welbevinden, door het vergroten van hun "situational awareness" en door het toepassen van semi-autonome besturing.     
  • Verkleining van de signatuur. De waarneembare signatuur (zicht, akoestiek, IR en EM) van het wapensysteem moet kleiner om detectie te voorkomen.
        
Kansen voor de Nederlandse Industrie 

De radicale vernieuwing die DARPA nastreeft, biedt de Nederlandse industrie kansen. Bijvoorbeeld de doelstellingen het gewicht met 50% te verminderen en tegelijkertijd de maximale snelheid te verdubbelen. Dat kan alleen door gebruik te maken van zeer lichte maar ijzersterke materialen. De Nederlandse industrie produceert hoogwaardige kunstvezels en is daarmee al succesvol op de internationale defensiemarkt. Kunstvezels worden toegepast in helmen en kogelwerende vesten. Ook worden kunstvezels toegepast om de huidige gepantserde wapensystemen te voorzien van aanvullende lichte maar zeer effectieve bescherming.
Share by: