Blog Layout

Defensie trekt een lange neus naar de Tweede Kamer.

Marcel Hendriks • nov. 24, 2020
Er was de afgelopen weken wat te doen over een aanwijzing van de Secretaris- Generaal van het Ministerie van Defensie. Die zou het militairen moeilijker maken om onwelgevallige informatie naar buiten te brengen. Er zijn natuurlijk altijd al beperkingen zeker als het gaat om vertrouwelijke of geclassificeerde informatie. Maar blijkbaar vond de minister het nodig om de touwtjes nog wat strakker aan te trekken. Maar ongemakkelijk nieuws vindt zijn weg toch wel naar buiten al was het maar - waarschijnlijk onbedoeld - via de eigen defensiemedia.

In de laatste Materieelgezien, een uitgave van de Defensie Materieel Organisatie, wordt het goede nieuws gemeld dat Zr.Ms. Zeeland als eerste een zogenaamde Hull Vane krijgt. Een achteraan het schip bevestigde draagvleugel waarmee ten minste 10% brandstof wordt bespaard en ook de zeegang wordt verbeterd. Dat levert geld op maar ook operationele winst: de actieradius neemt toe en het vergemakkelijkt helikopteroperaties. Dat er 5 jaar nodig waren om daartoe te komen, lag voor een deel aan technische hindernissen maar ook aan het tekortschietende besluitvormingsproces. 

Volgens de projectleider ving hij overal bot omdat niemand voor de kosten wilde opdraaien als de opbrengsten naar een ander zouden gaan. Ook de Bestuursstaf, het hoogste orgaan bij Defensie, dat de patstelling had kunnen doorbreken, gaf niet thuis. Uiteindelijk wist hij de Directeur van de Defensie Materieel Organisatie en de Commandant van de Zeestrijdkrachten bij elkaar te brengen en die hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Dat er uiteindelijk twee keer drie sterren nodig waren om een bescheiden stap te zetten om minder fossiele brandstoffen te gebruiken, stemt treurig. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt geheel bij de beide huidige bewindslieden.

Hun voorgangster, mevrouw Hennis, heeft februari 2016 de Operationele Energiestrategie vastgesteld. In 2030 wil Defensie 20% minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Rutte III ziet zichzelf als "groenste kabinet ooit" maar daar hebben Mevrouw Bijleveld en Mevrouw Visser blijkbaar geen boodschap aan. Sterker nog, Defensie verwacht de komende jaren zelfs meer fossiele brandstoffen te gaan gebruiken in plaats van minder. Deze zomer en na lang aandringen door de Tweede Kamer kwam Defensie eindelijk met het Plan van Aanpak hoe die 20% vermindering in 2030 te bereiken. Maar dat loopt maar tot 2022 en biedt geen enkel perspectief op het halen van de doelstellingen. Dan, in 2022, is er naar alle waarschijnlijkheid geen tijd meer om "2030" nog te kunnen halen. Is het weglopen voor de verantwoordelijkheid of iets anders?

Met dit Plan van Aanpak trekken de bewindslieden een lange neus naar de Tweede Kamer, naar de Klimaatwet en het Klimaatakkoord. Het wordt maandag 30 november behandeld in de vaste Commissie van Defensie.
Share by: