Blog Layout

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig

Marcel Hendriks • jul. 15, 2018
Het was een bizar tafereel. President Trump die tijdens het ontvangstontbijt zijn NATO-gastheren publiekelijk de maat nam. Nog lang niet alle landen voldoen aan de in 2014 in Wales gemaakte afspraken. En afspraak is afspraak. Zegt de man die aan de lopende band akkoorden opzegt en handelsoorlogen ontketent. In de zelfde tirade geeft hij af op Duitsland. Waarom zou Amerika Duitsland beschermen als dat land zijn veiligheid op het spel zet door zo afhankelijk te worden van Russisch gas?

Dat veiligheid en energiezekerheid door Trump in één ademtocht worden genoemd, is opmerkelijk. Maar toegegeven, wel relevant. De vraag is of Trump goed is geïnformeerd en zijn zorgen oprecht zijn. Europa beschikt over weinig olie en gas en is daardoor kwetsbaar. Een kwetsbaarheid die Rusland inderdaad probeert uit te buiten. Daar is het vooralsnog niet in geslaagd dankzij de inspanningen van de Europese Commissie en de verbreding van de energiemix. Rusland is tegenwoordig meer afhankelijk van de export van olie en gas dan Europa van de import ervan. Dat moet vooral zo blijven.

Aan de motieven van Trump om dat veiligheidsrisco op tafel te gooien, moet worden getwijfeld. Hij heeft het Klimaatakkoord van Parijs opgezegd en de leiding over het Environment Protection Agency in de handen gelegd van olie- en gaslobbyisten. De export van Amerikaanse kolen naar Europa neemt door Europese regelgeving af en Amerikaans LNG kan blijkbaar niet concurreren met door pijpleidingen aangevoerd Russisch gas. Dat is vervelend voor Amerika. De kolenmijnen hebben het moeilijk en de overvloed aan schaliegas kan niet op de thuismarkt worden afgezet. Amerika wordt graag de energieleverancier van Europa. Kortom, de zakenman Trump leest Europa een lesje voor eigen gewin.

Tot voor kort stelde de Amerikaanse wet echter beperkingen aan de export van fossiele brandstoffen. Pas sinds 2016 zijn er aan de Amerikaanse oostkust faciliteiten voor de export van LNG. De verwijten raken dus kant nog wal. De Europese leiders weten dat maar ondergaan Trump's tirades gelaten. Het liefst zouden ze hem met kop en kont weer op de Airforce One zetten. Dat de Amerikaanse Senaat tegelijkertijd met overweldigende meerderheid het belang van de NATO bevestigt, is een geruststelling.

Neemt niet weg dat het niet beschikken over eigen olie- en gasvoorraden Europa strategische kwetsbaar maakt. Des te meer reden om zo snel mogelijk over te gaan op duurzame alternatieven. Defensie kan daar aan bijdragen door werk te maken van de Operationele Energiestrategie.

(tekst 29 augustus 2018 aangevuld)
Share by: