Blog Layout

Defensie moet op zoek naar tenminste 864 terajoule! ......Teringwatt ???

Marcel Hendriks • mei 26, 2020
Defensie heeft in haar Jaarverslag 2019 weer een energieparagraaf opgenomen. Dat naar aanleiding van de Initiatiefnota van D66-kamerlid mevrouw Belhaj. Inzicht in het energiegebruik is noodzakelijk om uitvoering te geven aan de Defensie Energie en Omgeving Strategie (DEOS). De nu gepresenteerde gegevens zijn nog erg grofmazig. Defensie werkt aan verbetering.

In totaal gebruikte Defensie in 2019 7.298 terajoule (TJ) te verdelen naar onroerende goederen (gebouwen en terreinen) 2.979 TJ en roerende goederen (de operationele eenheden) 4.319 TJ. Dat is ongeveer 0,3% van het totale energiegebruik in Nederland. Daarmee is Defensie een van de grootste gebruikers in Nederland en veruit de grootste bij de overheid. Ongeveer dezelfde hoeveelheid energie als een stad als Alkmaar gebruikt. Naar type brandstof gerekend, is kerosine veruit de grootste (zie bovenste figuur). 

Om echt te kunnen sturen, zeker als het gaat om de operationele eenheden, moet er nog wel een verdiepingsslag worden gemaakt naar wapensysteem en activiteiten. Een mooi voorbeeld van zo'n uitsplitsing is het hieronder weergegeven Amerikaanse overzicht. 
De overheid wil dat haar vastgoed in 2030 50% minder CO2 uitstoot. Defensie draagt daar aan bij door stroom en gas duurzaam in te kopen. Op papier helpt dat maar het terugdringen van het energiegebruik en het zelf opwekken van duurzame energie (elektriciteit en warmte) is veel beter. Defensie wekt zelf echter nog nauwelijks duurzame energie op. Blijkbaar zo weinig dat er niets over in de energieparagraaf staat. Ter vergelijking wekte de Bundeswehr in 2017 samen met commerciële partners 2160 TJ duurzame energie (elektriciteit en warmte) op op kazernes en terreinen (Nachhaltigkeitsbericht 2018 der Bundeswehr).

Voor operationele eenheden wil Defensie in 2030 20% minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Om de voortgang te kunnen bewaken, gaat Defensie het energiegebruik over 2019 als "nulmeting" gebruiken. Dat betekent dat bij een gelijkblijvend (reëel) defensiebudget en het niet gebruiken van niet-fossiele brandstoffen, het jaarlijkse energiegebruik van die operationele eenheden over 10 jaar met 864 TJ moet zijn verminderd.   

In het Klimaatakkoord wordt Defensie één keer specifiek genoemd (C2.3 pagina 56). Defensie gaat waar mogelijk voor alle operationele eenheden (varen, vliegen en rijden) duurzame biobrandstoffen gebruiken. Dat is nu al technisch mogelijk en financieel kan er tenminste een begin mee worden gemaakt. Als dat in het Klimaatakkoord is afgesproken dan ligt het voor de hand dat Defensie daarover in het Jaarverslag rapporteert.

In dat zelfde Klimaatakkoord (C2.6 pagina 75) staat dat de overheid bijdraagt aan het met 50% terugdringen van de werkgerelateerde kilometers in 2030. Uit de aard van hun beroep maken vooral militairen heel veel reiskilometers (woon-werkverkeer en dienstreizen). Niemand weet hoeveel en hoeveel brandstof daar aan opgaat. Om aan die doelstelling bij te dragen, moet Defensie daarover rapporteren.
   
Mooi dat Defensie nu weer een energieparagraaf in haar Jaarverslag heeft. Maar voor daden is een Plan van Aanpak nodig. Hoe gaat Defensie die 864 TJ operationele energie "opvreten"?  Vier jaar na de Operationele Energie Strategie - de voorganger van de DEOS - is dat plan er nog steeds niet. Op aandringen van de Tweede  Kamer, moe van het getreuzel, heeft de staatssecretaris op 4 februari tijdens het Algemeen Overleg, 1 juni toegezegd. Maar nu moet, volgens het Jaarverslag, de Tweede Kamer weer wachten "...tot het klaar is". Als dat maar niet Sint Juttemis wordt.  

De Joule is een eenheid van energie: de energie die nodig is om een object met een kracht van 1 newton over 1 meter te verplaatsen. Tera is de prefix die in het SI-stelsel wordt gebruikt voor een één met 12 nullen.
Share by: