Blog Layout

Europa laat zich chanteren met fossiele brandstoffen

Marcel Hendriks • aug. 05, 2019
Nederland moet reageren op de oproep van president Trump om een fregat naar de Perzische Golf te sturen. Nederland staat echter niet te springen om bij een conflict betrokken te raken dat Amerika doelbewust opzoekt. Anderzijds staat Nederland op het recht van vrije zee en wil het de regering Trump niet bruuskeren door te weigeren. Maar, mocht Nederland hiertoe besluiten dan is dat slechts symptoombestrijding. Het lost het onderliggende probleem niet op.
  
Het huidige conflict in de Perzische Golf is een direct gevolg van de pogingen van Amerika om Iran zodanig te isoleren dat het regime in Teheran valt. Europa doet zijn best om de Iran-deal te redden maar wordt door zowel Amerika als Iran onder druk gezet. Nu Amerika en Iran het conflict naar de Perzische Golf brengen, dreigt Europa verder in het gedrang te komen. Zowel Amerika, dat zelf voldoende olie- en gasreserves heeft, als Iran weten dat de Straat van Hormuz – waar al die tankers doorheen moeten - Europa’s zwakke plek is. Nu Iran een Britse tankers heeft opgebracht, lijkt het Verenigd Koninkrijk al geen keuze meer te hebben anders dan tandenknarsend Amerika te volgen. 
 
Een gelijksoortige conflict speelt er tussen Amerika, Rusland en Europa. Amerika intimideert en bedreigt Europese bedrijven die meewerken aan de aanleg van Nordstream 2. De nieuwe pijpleiding waarmee Russische gas naar Europa kan stromen. Amerika heeft door de opkomst van de fracking een overschot aan (duurder) aardgas en wil dat graag per schip in Europa afzetten. Rusland daarentegen, is er alles aan gelegen om gas naar Europa te blijven exporteren. Het verdient er veel geld mee dat vooral in het leger wordt gepompt. Daarmee wordt, ironische genoeg, Europa weer onder druk gezet. Bovendien is die export een handzaam middel om het naar energie dorstende Europa uit elkaar te spelen.
  
Europa dat zelf niet over fossiele brandstoffen beschikt, is een pion geworden op het schaakbord van de grootmachten. En pionnen worden in dat spel nogal snel geofferd. Zelfs als het huidige conflict met een sisser afloopt, zal Europa na verloop van tijd weer in zo’n situatie worden gebracht. Er is maar één oplossing om uit die dodelijke omklemming te komen: de energietransitie van fossiele brandstoffen naar alternatieven. Zoveel duurzame energie op de markt brengen dat het niet hebben van fossiele brandstoffen geen zwakte blijft. Noem het de energiewedloop tussen duurzame energie en fossiele brandstoffen. Ook daaraan draagt het Klimaatakkoord bij.

Er is in de samenleving nogal wat tweedracht of het Klimaatakkoord niet teveel kost en te weinig bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. Maar laat los daarvan de veiligheid van Nederland en Europa de doorslag geven om gezamenlijk de schouders onder de energietransitie te zetten.

Share by: