Blog Layout

Energiegebruik gepantserde voertuigen blijft toenemen

Marcel Hendriks • apr. 15, 2012
Mobiele systemen hebben in het algemeen een voorsprong op hun tegenstanders wanneer ze sneller zijn, een grotere actieradius hebben en beter zijn beschermd. Daarvoor is energie nodig. Bijna alle nieuwe wapensystemen gebruiken daarom meer energie dan de wapensystemen die ze vervangen. Die energie komt van vloeibare fossiele brandstoffen die steeds duurder en schaarser worden. De ontwikkelingen op de energiemarkt treffen daarbij Defensie harder dan andere sectoren omdat de werkelijke energiekosten voor Defensie vaak een veelvoud zijn van de marktprijs. Defensie moet die trend om steeds meer energie te gebruiken doorbreken zonder aan gevechtskracht in te boeten.

In de studie "Energy Innovation of the Department of Defense" wordt met name gewezen op de ontwikkelingen bij de gepantserde voertuigen. De dreiging van Improvised Explosive Devices (IEDs) is dermate groot dat Amerikaanse deskundigen verwachten dat een toekomstig "troop carrier" door extra bepantsering twee keer zwaarder wordt dan de "Bradley" die het zou moeten vervangen; bijna het gewicht van een Abrams tank (70 ton). Als vuistregel hanteert het rapport dat bij een toename van het gewicht met 10% het brandstofverbruik met 7% toeneemt. Bij een verdubbeling van het gewicht neemt het brandstofverbruik dan toe met 70%. Volgens het rapport kan door gebruik van kunststofmaterialen en energie-efficiëntere aandrijflijnen de toename van het energieverbruik wel iets verminderen maar de trend niet keren.

Moderne wapensystemen worden steeds vaker ingezet tegen tegenstanders die slechts een fractie van de energie nodig hebben om zich te verplaatsen en om hun wapens in te zetten. In een wereld waar energie steeds schaarser en duurder wordt, hebben ze nu onvermijdelijk de tijd aan hun kant. Als Defensie en de defensie-industrie de trend niet kunnen keren, zal de strijder op een muilezel met een kalashnikov aan het langste eind kunnen trekken.  

Het rapport onderzoekt hoe het Amerikaanse Ministerie van Defensie in het verleden heeft bijgedragen aan innovatie en hoe civiele en militaire onderzoeksinstellingen gezamenlijk kunnen bijdragen aan energie-efficiente oplossingen.

bron: "Energy Innovation of the Department of Defense" gepubliceerd door Consortium for Science, policy and outcomes at Arizona State University
Share by: